logo-en logo_de social-newsletter social-facebook social-instagram social-twitter

Een heleboel handige tips voor je LinkedIn-profiel

4 minuten lezen

 

Speciaal voor De Beste Social Jobs geeft Martine Meijburg tips voor de optimalisatie van je LinkedIn-profiel.

 

Martine Meijburg is oprichter en managing director van Second Degree, een marketingbureau met een honderd procent focus op LinkedIn.

 

Grootste fouten op LinkedIn

LinkedIn is opgericht in 2003 en is het grootste zakelijke sociale netwerk ter wereld met 414 miljoen leden. In Nederland zijn inmiddels ruim 6 miljoen leden aangesloten. Ruim 70 procent van de leden heeft een hbo-opleiding of hoger gevolgd. Het doorsnee profiel op LinkedIn is manager of hoger (41%) met een gemiddeld inkomen van € 60.000 (48%). Studenten zijn een snelgroeiende doelgroep op LinkedIn. Het is belangrijk dat je voor het afronden van je studie al een basis hebt gelegd op LinkedIn.

De activiteit op LinkedIn verschilt van (personal) sociale netwerken als Facebook, Instagram en Twitter. De gemiddelde bezoekduur per dag ligt bijvoorbeeld een stuk lager. Dat is logisch, want de mindset op LinkedIn is anders. Op Facebook spendeer je je tijd. Je checkt foto’s, filmpjes van vrienden, bekenden en/of celebrities, feliciteert je ‘friends’ met hun verjaardag, blijft op de hoogte van events, lacht om inhakers, speelt een game of bestookt bedrijven met webcare-gerelateerde vragen.

 

Op LinkedIn investeer je tijd:

– Je maakt connecties met (nieuwe) collega’s, zakenrelaties en (oud-) studiegenoten.

– Je volgt bedrijven om op de hoogte te blijven van interessante ontwikkelingen en vacatures

– Je blijft op de hoogte van vaknieuws dankzij updates en blogs van jouw connecties of LinkedIn Influencers.

– Je blijft daarnaast zelf ook zichtbaar in je netwerk door middel van het delen van updates en het actualiseren van je profiel. Ook zoek je de interactie met je netwerk.

 

artikel1

 

In een ideale wereld…

De grootste fout op LinkedIn is dat veel leden slechts een klein gedeelte van de vele mogelijkheden benutten en het netwerk vooral zien als een handige rolodex. Men blijft hangen in het toevoegen van connecties zonder zich verder te verdiepen. Wanneer je op zoek moet naar een baan of wilt opvallen bij de recruiters van mooie grote merken moet je toch echt aan de slag.

 

Concrete tips

Een goed profiel begint bij de basics.

– Een goede profielfoto. Dat is bij voorkeur geen foto van jezelf op het strand, op een feestje, met kinderen en/of huisdieren of in je bruidskleding. Wist je dat een baard of bril kunnen bijdragen aan de zichtbaarheid van jouw profiel? Hier lees je meer tips.

– Een opvallende personal headline. LinkedIn neemt standaard je (huidige) functie en bedrijfsnaam over, maar stel je voor dat je in-between-jobs zit of op zoek bent naar je eerste baan na het afronden van je studie. Zonde als er dan geen catchy headline staat. Het aanpassen van de personal headline biedt daarnaast ook een ander voordeel: de headline wordt meegenomen in de zoekresultaten op LinkedIn en Google. Met een goede headline val je ook op tussen de grijze muizen die van de standaard headline gebruikmaken.

– Een persoonlijke URL. Dit is een no-brainer, maar veel mensen maken nog steeds gebruik van de automatisch gegenereerde URL. Lees hier hoe je de URL aanpast.

– Een goede summary is jouw elevator pitch op LinkedIn. Wie ben je, wat zijn je ambities en waarom ben je zo enthousiast over je vak. Probeer dit in max. 3 alinea’s op te tekenen. Sommige mensen kiezen voor een quote of een inspirerend filmpje als summary. Dat is iets laagdrempeliger.

– Skills zijn ook belangrijk en hoe meer endorsements je hebt op jouw vaardigheden, hoe beter je wordt gevonden. Denk goed na over de skills die jij op je profiel plaatst en probeer specifiek te zijn. LinkedIn licht de 10 most endorsed skills uit. Social media als skill is te algemeen, maar misschien heb je ervaring met social advertising of Facebook advertising? Laatstgenoemde skills hebben dan de voorkeur.

Sta je aan het begin van je carrière dan kun je bovenstaande basics ook al goed invullen, maar in plaats van het toevoegen van (irrelevante) werkervaring (vakkenvuller, barkeeper, kelner) focus je je op projects, courses en organisations. Lees hier hoe je projecten toevoegt aan je profiel.

 

Meer opvallen tijdens sollicitatieproces

Je kunt je uitermate goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek via LinkedIn. Zoek je gesprekspartner(s) op en check de bedrijfspagina voor het laatste nieuws. Het is goed om een paar willekeurige werknemers binnen de beoogde functie/vakgebied te bekijken. Welk carrièrepad leggen zij af, hebben ze cursussen gedaan of van welke groepen zijn ze lid. Aan de hand van deze informatie kun je jouw sollicitatiegesprek goed voorbereiden.

Is een van je gesprekspartners een bekende van een van jouw connecties? Bel deze connectie dan op om meer te weten te komen over deze persoon. Check of jullie gezamenlijke interesses en/of hobby’s hebben. Daarnaast kun je bekijken hoe lang deze persoon al werkzaam is bij de organisatie, waar zijn/haar passie of irritaties liggen (check groups, updates). Tijdens het gesprek kun je deze input gebruiken als een ijsbreker. En ga ervan uit dat jouw gesprekspartner(s) dezelfde methode(s) gebruiken om zich voor te bereiden.

 

artikel2

 

Tip voor mensen die LinkedIn nog weinig/niet gebruiken

Kijk naar profielen die matchen bij je droombaan. Welk carrièrepad heeft iemand afgelegd, wat voor type skills moet je daarvoor hebben, welke groepen zijn interessant en welke cursussen/studie heeft iemand gevolgd. Je kan hiervoor de university pages van de diverse opleidingsinstituten checken. De university page bevat een overzicht van alumni waarbij je kunt filteren op branche, functie, regio, etc. LinkedIn is een handige database die je kunt gebruiken om je carrière vorm te geven en op de juiste wijze uit te stippelen.

 

Zelf werken met LinkedIn? Second Degree zoekt een Social Campaign Manager.

 

 

Meer lezen?
– Lees alle berichten van De Beste Social Jobs.

 

 

Vanaf 15 maart kun je weer inzenden voor De Beste Social Awards. Check nu alvast de vernieuwde website!

DBSA_header04

Ontdekt vaak de pareltjes op het internet. Houdt zich buiten kantoortijden bezig met hoepelen, het…


jobs linkedin